Uncategorized

Вещици и магьосници в битка срещу злото

,

Здравейте, приятели! Малко по-рядко се появявам с ревюта, но в последно време определено мога да чета основно електронни книги и за това хартиените копия ги бавя повечко, но… Моите навици за четене нямат общо в случая. Чаках третата книга от поредицата „Софийски магьосници“ с голямо нетърпение, защото завършекът на втората само постави още въпроси, на които умишлено не даде отговор, а именно… Какво се случва със Свилен?


„Вещиците от Витоша“
„Софийски магьосници #3“
Мартин Колев
Страници: 310
Издава: Ciela Books

Истината е, че не знам от къде да започна с ревюто… По една или друга причина „Вещиците от Витоша“ се превърна в любимата ми (до момента) от поредицата. За мен тази книга е не само приятно и магично четиво, но в нея по един доста хубав начин са засегнати и реални житейски проблеми. Борба с депресия, търсенето на себе си, нуждата да си свободен.

За мен „Вещиците от Витоша“ е по-първична и страстна на фона на останалите книги. Сякаш тя е порасналото братче на другите две. С тази книга Мартин Колев определено ще успее да създаде лагери сред читателските редици, ще раздвои симпатиите между вещици и магьосници и лично за себе си аз знам кой лагер избрах.

Книгата е магична, буквално. Дали заради вещерската магия, дали заради магично изпълнена от Катерина Симеонова песен, която само вдъхва още повече живот на книгата. Докато четях исках да съм вътре в нея, да се потопя в магията на Витоша, но тази Витоша, откъсната от града, от хорската вредна ръка, тази Витоша, която приютява сборище на вещици в дебрите си, която им дава поле да се свържат с природата, един с друг, с магичната си сила, която им помага да открият себе си. Музиката, танците и … силата. Вещерските сборища са преплетени прекрасно и с красиви наши празници и целият този букет от емоции и описания може да извика усмивка на лицето на читателя.

На фона на пребиваването на Свилен при вещиците обаче имаме и една нова магьосническа София, с нов висш везник с нов наблюдател … И с нещо много мрачно случващото се под носа на нехаещата и закореняла в стари традиции Управа. Нещо толкова мрачно, което ще накара вещици и магьосници да застанат рамо до рамо, всеки със своята магия, но готов да защити хората с каквото може. Няма да лъжа, ако кажа, че Марто няма да ни принуди да кажем довиждане на някои герои въпреки волята си. Ще обикнете много нови персонажи, ще се смеете, ще затаявате дъх, ще тъжите (този път не плаках, ХА! Но сигурно, защото не уби нито една котка). Героите са разнообразни и всеки придобива своята индивидуалност, отговори на стари въпроси се раздават с лека ръка, само за да се повдигнат нови, но едно е ясно това не е краят и предстои да видим още от магьосническите приключения.

За мен „Вещиците от Витоша“ беше особено приятно четиво. Емоционално, цветно и пълно с толкова много свобода и битки, които на фона на предишните са си направо епични. Радвам се и не се радвам, че я прочетох, просто защото сега ще трябва да чакам за следващата, а искам отговори на въпросите (спойлери): Защо искаха да убият Бриян? Това за мен трябва да има пряка връзка с печата, защото и двете бяха необходими заедно! Ха! И ред други въпроси, които засега няма да задавам, че цял един спойлер в мое ревю е повече от достатъчен.

Вашият коментар