Книги

Силата на Смъртта в един свят на безсмъртие


Здравейте, приятели!
Мисля, че най-накрая лека полека започвам да излизам от този book hangover в който се бях вкарала за доста дълъг период. Дали това или просто попадам на все добри заглавия, всъщност едва ли ще разберем. Днес ще си говорим за началото на една поредица, както знаете се случва понякога началото на нова вселена да тръгне малко трудно и сигурно тези от вас, които не са чели книгата се чудят, успял ли Нийл Шустърман да избегне понякога суховатият момент в изграждането на един нов свят.


„Дъгата на Косата“
Косачи #1
Нийл Шустърман
Страници: 520
Издава: Orange Books

Дори за момент не съм се замисляла, колко звезди ще дам на книгата. Не знам как да го обясня, но има книги и истории, които създават определено настроение и водеща емоция докато ги четеш. Скоро не ми се беше случвало книга да ме увлече по точно тази емоционална пътека, по която до днес само Flawed ме бе водила. Дали защото „Дъгата на Косата“ също избира да ни разгърне едно перфектно бъдеще или по друга причина, но емоцията беше същата, поглъщах страниците една след друга, представях си всеки детайл и се поставях на мястото на героите, опитвайки се да си представя какво би било, ако светът ни наистина се развие по този начин.

За разлика от Сесилия обаче, Нийл нямаше никакъв проблем със старта на историята. Авторът те запраща в света на Цитра и Роуан с такъв лек замах и изобщо не усещаш, кога техните терзания са станали и твои. Всъщност поне за мен първата книга от поредицата не е просто историята на двама млади, поели пътя на изкуството Смърт. „Дъгата на косата“ е много повече, това е история за човечността и морала, за живот във време на безсмъртие. Обичам как авторът предизвиква героите и техните морални граници, способността им да изпитват емпатия и да съумеят да останат на правилният път, въпреки властта която им е дадена. Защото да си един от малкото, които могат да решават кой да живее и кой да умре в момент в който безсмъртието е факт от векове се иска отговорност. Отговорността да подбереш правилният субект подлежащ на Прибирането и да го въведеш в началото на края с необходимият такт и човечност, без да загубиш моралът си и да се поддадеш на жаждата за кръв.

Обожавам как авторът даде еднакви основи на героите и после съумя да им даде различен път по който да вървят и да открият своята истина за общността на Косачите и да вземат тежки решения с много последствия. Харесва ми и как не липсва романтика, но тя е просто лек едва доловим фон, а не захаросан дъжд от сърца и рози.

Изобщо „Дъгата на Косата“ не е поредната сладникава YA история, а много по-силна история в която изпъква, моралът, борбата за правилното и грешното и изборът на Смъртта. Ще откриете прекрасни и много комплексни герои, които са лишени от онова съвършенство, което сме свикнали да виждаме почти навсякъде. Изобщо, ако изберете тази поредица, поне според мен ще сте направили наистина добър избор.

Един коментар към “Силата на Смъртта в един свят на безсмъртие”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s