ТОП 5: Класики

Понеже в последно време четенето ми върви бавно, а и вие реагирахте много добре на запитването какво още ви се чете освен ревюта, минаваме на Топ 5 разни нещица, предложено от Цветелина Владимирова. Общо взето предложението ѝ е адски обширно и ще обхване много жанрове за това ще вмъквам Топ 5 или Топ 3, между останалите предложения и желания. Цвети поиска моя топ на книги в различни жанрове и за това реших да започна с класиките.

Тези от вас, които ме следят по-отдавна сигурно са наясно, че класиките са ми огромна слабост и дори им бях посветила цял пост. Тук обаче се чувствам малко затруднена, защото трябва да избера само 5, които да се впишат…

Етел Лилиан Войнич – „Стършел“

So many feels !!! Няма да се уморя да ви агитирам да прочетете книгата!

Това за мен е книга, която всеки би трябвало да прочете. За съжаление е много специфична като тематика и не би понесла на всеки, особено във време, когато YA жанра вилнее с пълна сила. „Стършел“ е роман, разкриващ националноосвободителната борба в Италия след разгрома на Наполеоновите армии и разделянето на страната на няколко малки държави. На фона на политическата обстановка имаме изключително ярки и ефектни образи, драматизъм, мистерия и заплетени сюжети. Тази книга не е за всеки, тя е за хора, които обичат сериозната литература и обичат да се потапят в това, което четат и да обмислят случващото се. Ако сте от хората, които обичат тийн герои и леки четива, тази книга не е за Вас. Но ако решите да я прочетете, аз лично много бих се радвала да я обсъдим!

Александър Дюма – „Граф Монте Кристо“

Прочетете книгата, не гледайте филма!!!

Много хора се плашат от обема на тази книга, дори и аз в началото. Естествено прочетох я в тийнейджърските ми години, но докато я подхвана с телческия ми нрав… Майка ми постоянно ми казваше „Прочети я, ще ти хареса“ , а аз постоянно се дърпах. Очаквано, в един момент любопитството надделя и от момента, в който я хванах, просто се потопих в нея и спирах с четенето само за да спя. Изпълнена с приключения, любов, драматизъм и отмъщения, тя е едно от най-емблематичните произведения за всички времена.

Шарлот Бронте – „Джейн Еър“

Съвременната екранизация е прекрасна, но… Прочетете книгата!

Това е една от книгите, които прочетох благодарение на филма. Спомням си го онова лято – малкият черно-бял телевизор на вилата и историята по Шарлот Бронте, вървяща по екрана. Историята на едно сираче, чийто живот става все по-труден, докато не навършва 18 години и вече може да го поеме в свои ръце. От строгото девическо училище тя отива да работи в имението Торнфийлд Хол за тайнствения Едуард Рочестър. Завихрят се чувства, емоции, перипетии. Емоционална, въздействаща и наистина прекрасна книга.

Емили Бронте – „Брулени Хълмове“

Знам, че Том Харди изкушава, но… Прочетете книгата!

Не знам дали има какво да добавя за историята на Катрин и Хийтклиф, което вече да не сте чували или да не знаете. Сестрите Бронте, като че са се захванали във времето си (и то доста успешно) да поставят класическата литература под техния знак. Отново помитаща любов, емоции и болка са стаени между страниците на тази вечна класика.

Емилио Салгари – „Черният Корсар“

Съжаялвам, но Джак Спароу не ми е достатъчно сериозен… И да… Прочетете книгата!

Както виждате от класическата селекция не съм от „момиченцата“ , които наблягат на „момичешките“ книги, особено когато стане дума за Емилио Салгари и неговите приключенски истории. Но най-любимата и най-въздействащата сред тях за мен е и ще си остане „Черният Корсар“. Невероятни приключения за пиратство, отмъщение, смърт и любов. Салгари успешно ще ви пренесе по моретата, ще пътувате от Мантон до Тортуга и ще опознаете бреговете на Франция и Италия, но най-важното – ще се срещнете с Черният корсар, аристократ по произход, но великодушен към победените. Той не е просто пират, той е смел борец за правда и защитник на земята си. Бих ви посъветвала да отидете до най-близката библиотека (ако родители, баби и дядовци не са я набавили във вашата) и да се качите за едно шеметно плаване с „Мълния“ и Емилио Салгари.

В заключение ще кажа, че да започна точно с класиките за мен бе болезнено удоволствие. И казвам болезнено, защото да избереш само пет на фона на толкова невероятни книги е изключително трудно. Трудно е, защото има и книги като „Гордост и предразсъдъци“, „Разум и чувства“, „Отнесени от вихъра“, „Цитаделата“, „Тримата мускетари“, „Замъкът Отранто“… Мога да продължавам да изреждам заглавия, без дори да докосна родната класика (планувам и такъв пост). Светът на класиките е толкова необятен и прекрасен, макар и толкова недооценен на днешно време от по-младите поколения. И все пак има надежда, защото виждам и такива, които не само ги четат, но и наистина ги обичат.

Това беше краят на част 2 от „Вие Поискахте“. В следващата част ще си говорим за това от къде и на каква цена набавям книжните си бижута, книгоразделители, свещи, лепенки за органайзера и изобщо всякакви неща, които са свързани с книгите и организирането. А кой поиска този пост? Ще разберете, следващият път.

xoxo

 

 

Advertisements

2 thoughts on “ТОП 5: Класики

  1. Oх, Том Харди определено е изкушаващ, но не и с тази идиотска коса 😀
    Сега по темата: Гордост и предразсъдици е и в моя Топ 5, но като човек, който като цяло по-рядко чете класики, в моя топ 5 ще има и ще преобладават БГ класиките хаха В интерес на истината, „Отнесени от вихъра“ я започнах, почти я свърших дори, но просто в един момент действието стана прекалено протяжно и някак краят не се виждаше. Не мога да чета книги, чийто край не се виждат (още една причина поради която се дърпам от любимата ми Касандра 😀 )
    Мисля обаче, че след този ти пост вероятно ще дам шанс на „Стършел“, политическите романи ми допадат като цяло.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s