Книги

Дашнър задава „Окончателна директива“

Появиха се няколко дена облачета и успях малко да вдигна енергийните точки с четенето и изобщо функционирането като нормален индивид. И затова днес ми се ще да си поговорим за Дашнър и предисторията на „Лабиринтът“. Препоръчвам обаче докато четете, да си откриете някое сенчесто или прохладно местенце, защото лятото отново полудя.


„Окончателна директива“
Джеймс Дашнър
Страници: 320
Издава: БАРД

Минавам директно на темата. По принцип имах голяма проблемация с четенето на „Лабиринтът“. Макар първата книга буквално да бе погълната, после открих големи пропуски у автора… Липсва развитие на героите, има наблягане само върху главният герой, но без да го развива.  По някаква причина заходих с очакването, че нещата ще се променят  в „Окончателна директива“, и затова ми е изключително трудно да ѝ дам три звезди. Дашнър не е научил нищо от предните си книги.

Имаме действие, което се развива с висока скорост, преследване, сблъсъци, спомени от миналото и изобщо всичко, което един филмов екшън да иска… Но както се казва, си е пълно развитие в застой… Защо? Отново липсва това изграждане на образите,  макар да се опитва с помощта на спомените на Марк от преди апокалиптичното полудяване на слънцето да покаже дългия и извървян път, поне каквото аз прочетох беше бягане, бягане, спасяване на живота, но никакъв ефект върху групата от герои. Имаме си два вече изградени образа, които не помръдват от-до, имаме си главните романтично настроени герои, които също не търпят някакъв прогрес в характерите си. По някакъв начин тази книга е опитът му да ни покаже началото, да събуди евентуални симпатии към Тереза, която е най-трудният за симпатии герой, който съм срещала някъде.

Изобщо Дашнър не е помръднал и на сантиметър от „Лабиринтът“. Но като цяло това е високоскоростна книга, която би се харесала на хората, които не търсят дълбочина и развитие на героите, а просто нещо разтоварващо, което се чете на един дъх и не затормозява съзнанието с въпроси от типа на: Защо? Как? Кога? Къде? Поне знам, че към следващата книга ще подходя без грам очаквания.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s