Пенрин и Краят на дните – финалът


Всяко хубаво нещо си има край, са казали хората. И уви са прави. Пенрин и Краят на дните се оказа една доста приятна и динамична поредица, която на фона на други такива изпъква, като звездица по ред причини. И все пак хареса ли ми последната книга колкото другите?

Историята не Пенрин и Рафи, както и тази на края на света изпъква на фона на други истории. Бавният преход на опознаване и етапите от неприязън, приятелство любов допринесоха много. Липсваше това вече до болка клиширано влюбване от пръв поглед, помитане и т.н.

Краят на Дните
Пенрин и Краят на дните #3
Сюзън Ий
Страници: 392
Издава: ЕМАС

В книгата имаше адски силни моменти и макар и да ми се искаше от сърце и душа да дам заветните 5 звездички за финал не ми достигна доста. Причината за това е, че втората книга поне за мен бе по-силна, развълнува ме повече и стаявах дъха си доста по-често отколкото на третата, която поне по моето скромно мнение се очакваше да е най-силната от всички.

„Краят на дните“ е взривяващият завършек на бестселър-трилогията на Сюзън Ий

Пенрин и Рафи са се спасили на косъм от ангелите и бягат за живота си. Сега най-важното е да открият лекар, способен да поправи стореното от небесните бойци – да върне крилата на архангела и да възстанови нормалния облик на Пейдж. А докато търсят отговори, наяве излизат обезпокояващи истини за миналото на Рафи и отприщват със себе си силите на мрака…

Ангелите пускат на свобода чудовищата на Апокалипсиса и хората се подготвят за война. Заформят се неочаквани съюзи, стратегиите се изменят, но кой ще спечели? Пенрин и Рафи неизбежно трябва да заемат страна в битката за земното царство и са принудени да избират: собствения си вид или любовта?

И въпреки, че финалът бе по-слаб от предната книга, това не го лишава от своите очарования.

Хареса ми, че авторката успя в тази последна книга да обхване и света на Преизподнята, показвайки ни още от способностите на Мечо Пуки. Наблюдателите на Рафи, вече не бяха само ангели познали човешките си жени, а започнаха да добиват лица и персоналност.

Един от най-силните моменти, а според мен и най-силният в тази книга бе сблъсъкът с това, което е Белиал. Историята му през времето и съдбата му в сегашното време на война между ангели и хора.

Също така ме впечатли и музикалният подбор на авторката за „Краят на дните“ и финалната битка. О, само някой да ми даде да направя саундтрак сигурно ще звучи по същият начин.

Естествено всички се вълнувахме от историята на Пенрин и Рафи, която според мен намери един доста приемлив сладко-горчив завършек (не никой не умря, но няма да ви спойлвам какво аз намерих за горчиво). Авторката остана вярна на себе си до самият край и не ни натрапи прекалено любовната история, разцъфнала между страниците на трилогията ѝ.

За финал ще кажа, че препоръчвам поредицата на Сюзън Ий с две ръце. Обичам всяка една от книгите, всеки един момент описан между страниците. Не скучах дори за момент. „Пенрин и краят на дните“  е трилогия за много неща… За началото на края, за саможертвата, за любовта, за смелостта и себеотрицанието. Една трилогия, която сама по себе си е доста голяма глътка свеж въздух от наситените с любов и романтика YA истории.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s