Легендите на Асгард оживяват

Тук ще кажа само най-накрая!!! Идея си нямате от колко време се ровя из интернет пространството в опити да си открия Скандинавска митология. Не тази книга, ами нещо по въпроса като цяло. Оказа се, че до скоро това бе трудно откриваемо четиво. Но сега… Изядох я за отрицателно време (имайки предвид, че я четох основно в рейса).


„Скандинавска Митология“
Нийл Геймън
Страници: 256
Издава: Ciela Books

Докато я четох често получавах запитване дали ми харесва, сякаш е книга с определен сюжет. Като цяло целта на митологиите е да предадат легенди, митове и сказания за Боговете на дадена култура. Кратки истории, ако искате ги наречете приказки.

Майсторът разказвач Нийл Геймън създава истинска класика, представяйки ни впечатляваща версия на великите скандинавски митове, от които отдавна черпи вдъхновение за своите бестселъри.
В Скандинавска митология Геймън превръща първичните истории в романизирана дъга, която започва със създаването на легендарните девет свята, разказва за подвизите на божествата, джуджетата и великаните и завършва с Рагнарьок, залеза на боговете и раждането на нови хора и ново време.
Геймън остава верен на митовете, пресъздавайки незабравимите образи на Один, най-могъщия от могъщите, мъдър, храбър и хитър; на сина му Тор – невероятно силен, но не и много умен сред боговете; както и на Локи – син на великани, измамник и ненадминат манипулатор.

Скандинавска митология ще ви пренесе в земите на далечния север, ще съживи света на боговете и великаните.

Умело и остроумно Геймън вдъхва нов живот на митовете, за да предаде духа им на новото поколение читатели. Макар да съм на мнение, че можеше да го направи много по-добре и подробно, но… В крайна сметка я е написал с цел да я направи смилаема за американската аудитория.

В общи линии, ако ви вълнува света на Тор, Один, Локи и останалите богове, книгата ще е интересно и увлекателно за вас четиво. Ще ви разкаже за началото и краят на боговете и света, за едни от най-известните им приключения. Ще ви разсмее на места и леко натъжи на други.

Някои от историите може да са ви познати, с други тепърва ще се сблъскате. Наистина за мен книгата е доста увлекателна и ако обичате митологиите, или търсите истории за  вече познати и не до там познати богове, това е вашата книга.

Advertisements

2 thoughts on “Легендите на Асгард оживяват

  1. Наистина ми хареса това, което си написала. Аз лично харесвам скандинавската митология, но съвсем рядко ми се отдава възможност да се докосна до нея. Наистина я рядкост. Писанието ти определено ме накара да се запитам искам ли тази книга и отговорът е да. За жалост, обаче парите на един ученик не са неограничени. 🙂

    1. Стискам палци скоро да е в ръцете ти :), разбирам те за редките възможности за допир с тези митове и аз много съм търсила и намирам или все в стихотворна форма, или по две страници. Като излезе тази книга отърчах до най-близката книжарница да си я взема 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s