Джак Уест се завръща!!!

Седя и мигам на парцали, като сова принудена да будува посред бял ден. Ето в такова състояние е способен да те остави Матю Райли след книга за Джак Уест Младши или Плашилото. А нека не забравяме, че това бе и едно адски очаквано от мен завръщане. Не ме разбирайте погрешно, обожавам как пише този човек, но Джак Уест винаги ми е бил присърце. В крайна сметка това е поредицата с която го открих за себе си като автор.

Преди да продължа искам да изкажа специални благодарности към Бард за проявеното доверие и, че ми позволиха да я прочета преди излизането ѝ.

Четирите легендарни царства
Джак Уест Младши #4
Матю Райли
Страници: 400
Издава: БАРД

Как се започва ревю на четвърта книга, без да ви напълня с грандиозни спойлери е малка загадка за мен. Ще дам най-доброто от себе си, но ще видите имена, които са се появявали в други книги и поредици, естествено без да ви разказвам събития, които да убият удоволствието ви от четенето.

Джак Уест-младши се събужда в подземна килия. Последният му спомен е, че е посетил свръхсекретна военна база…
Оказва се впримчен в адски сценарий. Бил е избран да участва в Игрите – смъртоносни изпитания, представляващи древен ритуал. Ако откаже, приятелите му и дъщеря му ще бъдат убити.
Съдбата на Земята е поставена на карта. Джак трябва да прекоси дяволски лабиринти, да се бие с безмилостни убийци и да преживее невъобразими ужаси.

А зад всичко това стоят тайнствени сили: четирите легендарни царства.

Матю Райли е майстор във високата скорост. При него действието обикновено е бързо, динамично и е трудно да оставиш книгите му, ако си любител на този стил.

С „Четирите легендарни царства“ изобщо не си губи времето, още с първите страници ни захвърля насред високопарно развиваща се история.

Действието се развива девет години след „Петимата велики воини“. Лили вече не е 11 годишно момиченце, а умна 20 годишна жена. Алби също е порастнал и вече студент. В тази книга ще срещнем и други добри познайници от предишните приключения, като Скай Монстър, Мечо Пух, Стреч…

В духа на другите истории за Джак Уест и в тази е намесен древен ритуал и за да преведе семейството и приятелите си невредими през него, Джак наистина ще има нужда да впрегне всичките си усилия и познания за митологията и археологията.

Има много мнения за беглото споменаване на Зоуи и липсата ѝ в книгата, но според мен точно тази липса ще допринесе за следващите книги, защото остават още три. Реално „Четирите легендарни царства“ е едно наистина ново приключение за Джак Уест и приятелите му. И макар да се споменават някои от предишните приключения поне за мен това би могло да мине като основа за една напълно нова история.

Всичко в книгата се развива на висока скорост и отново сме потопени в един тайнствен цвят на митове и легенди. Ще откриете проблясъци от историята за Минотавъра, за Зевс, Херакъл и т.н. Верен на себе си Матю Райли успешно преплита митове и див екшън.

Любител на конспирациите този път ни среща с четирите царства, управляващи в сянка Земя, Небе, Море и Подземното царство. Всеки един цар избира свои участници за Игрите, за да предотврати сблъсъка на Земята с галактка Хидра, но само воин с класически познания може да стигне до финалът на това шеметно приключение.

И макар да съм против публичното оповестяване на един ключов герой от книгата, защото сега като я прочетох осъзнах колко огромен спойлер е това, то смятам, че всъщност идеята на Райли да противопостави двамата си най-обични герои в битка на живот и смърт е брилянтна, защо… Защото само един трябва да оцелее!

„Четирите легендарни царства“ е спиращо дъха, шеметно приключение, слагащо основата на финалните три книги от поредицата за Джак Уест. В тази книга ще видите сблъсък от еквивалента Индиана Джоунс срещу Джон МаКлейн (Брус Уилис в „Умирай трудно). Книгата те потапя във водовъртеж от действие още от първите няколко страници и не те оставя да си поемеш дъх до самият финал, а накрая ще останете с отворена уста, прелиствайки жадно страниците за още, но освен интервюто с автора друго няма да откриете. И щеше да е изненада, ако финалът не беше такъв. В поредиците за Джак Уест краят на всяка книга е сякаш висите от ръба на скала, махате отчаяно крака и се чудите, кога ще дойде помощ… Е дано Матю Райли не ни кара да чакаме 9 години за следващата книга от поредицата, защото определено имам нужда от повече Райли в литературният си живот.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s