Мистерията се задълбочава в Уейуърд

Може и преди да съм споменавала, но по принцип обичам да оставям време между книгите от дадена поредица. Така на правих и с втора книга от приключението Уейуърд Пайнс. Не знам колко от вас следят тази поредица, но за всички любители на трилъра, които се чудят, дано това ревю ви насочи към това искате или не да я прочетете.

На първата книга от поредицата бях дала 4 звезди, защото намерих доста силна прилика с Туин Пийкс.  В последствие се разбра, че авторът наистина е силно повлиян от любимата на поне две поколения история на Лора Палмър. Но… да се върнем на Уейуръд…

Уейуърд
Уейуърд Пайнс #2
Блейк Крауч
Страници: 368
Издава: Издателска къща „БАРД“

Добре дошли в Уейуърд Пайнс, население 461

Електрическа ограда с бодлива тел обкръжава градчето Уейуърд Пайнс, което се намира и под денонощно наблюдение от снайперисти. Всеки от неговите 461 жители се е събудил тук след някакъв ужасен инцидент. Във всеки дом и на всяко работно място има скрити камери. На жителите им се казва къде да работят, къде да живеят, с кого да живеят. Някои вярват, че са мъртви и са попаднали в отвъдното. Други мислят, че са в експериментален затвор. Всички тайно мечтаят да се махнат, но малцината, които се осмеляват да опитат, ги очаква ужасяваща изненада. Итън Бърк е виждал света отвъд оградата. Той е шерифът и един от малцината, които знаят истината – че Уейуърд Пайнс не е просто градче. И че светът от другата страна на оградата е кошмар, надхвърлящ всякакво въображение.

Блейк Крауч е автор на над десет книги – трилъри и романи на ужасите, превърнали се в бестселъри. Много от творбите му, включително поредицата за Уейуърд Пайнс, са превърнати в телевизионни и широкоекранни филми

За мое най-огромно удоволствие приликата с Туин Пийкс е тотално изчезнала. Действието започва от момента в който оставихме главният герой Итън Бърк да поема шерифската длъжност.

Освободен от усещането, че полудява и острата нужда да избяга, които го бяха обсебили в първа книга сега Итън е изправен пред предизвикателството да запази градът такъв какъвто е, макар и да не е съгласен с вече изградената система и правила, знае че навън е прекалено опасно за да се опита да промени нещо. Или пък не?

Във втората книга Блейк Крауч е вкарал доста flash back моменти, които връщат някои от героите преди да започне изграждането на Уейуърд Пайнс. Вместо да разплита мистерията, Блейк Крауч прави точно обратното. Той хваща вече зараждащите се възли и стяга примката така, че да спре дъха на читателя  и да му отдава само нужното количество въздух за препускане напред из страниците.

Историите се заплитат, мистериите стават по-големи, а опасностите които дебнат около последните останали хора на земята се увеличават. Има ли начин за живот навън? Никой не знае, защото номадите изпратени да проверят така и не са се завръщали. Колко тайни още може да скрие един такъв град? Какво ще се случи, ако изгубят защитата на електрическата ограда?

Толкова много въпроси, толкова много динамика. Макар и с доста кратки на места изречения, Крауч успява да прикове вниманието на читателя, а краят… Краят е един от тези които те карат да седиш и да мигаш и да повтаряш, като развалена грамофона плоча „Защо, защо, защо, защо, защо свърши сега!?!!?!?“.

За финал ще кажа само, че очаквам третата книга с огромно нетърпение и се надявам Крауч да е един от тези автори от които БАРД не вдигат ръце, както правят с Матю Райли и Дан Браун. И отново… Е нямаше право да свърши така! Просто НЕ!

Advertisements

2 thoughts on “Мистерията се задълбочава в Уейуърд

    1. Това ревю съм го пуснала от 100 дена, но в гудрийдс ми седеше, че още я чета. Ахаха. Прочети я. Аз още едно трилърче ще „ревюирам“ тези дни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s