В свят на магии със Съзан Денърд

veroveshtica01

Този месец ми беше малко трудно да се съсредоточа върху четенето. Не поради липса на интересни книги, а малко лични перипетии. Още като видях корицата на тази книга знаех, че искам да я прочета адски много.  Успях да я прочета и сега се изправям пред това да ѝ направя ревю.

3star

„Веровещица“
Вещерия 1
Сюзан Денърд
512 стр
Издава: ЕГМОНТ

Реалната ми оценка е 3.5, като половинката я давам с много колебания и очаквания към втората книга. Разкъсвам се между нещата, които не ми харесаха и онези които ми харесаха, но все пак ще кажа, че очаквам втората с голямо любопитство.

Един континент на ръба на война и две вещици, които държат съдбата му в своите ръце.

Сафия е способна да различава истината от лъжата. Дарбата й е изключително рядка и мнозина биха убили за нея, затова трябва да пази силите си в тайна. А уменията на Изьолт са скрити дори за самата нея.

След сблъсък с гилдмайстора и жестокия му телохранител кръвовещ, приятелките са принудени да бягат, за да запазят живота си. Двете момичета искат единствено и само свободата си, но опасността дебне отвсякъде. С настъпващата война, те ще трябва да се борят с императори и наемници, които не биха се спрели пред нищо, за да уловят веровещицата…

Като цяло историята е доста динамична, действието е бързо, грабващо и е от този тип книги, които препускат и се четат на един дъх. Основният проблем обаче и то такъв, който не ми даде мира от началото до края, е всъщност грешка на авторката. Денърд гради своя собствена митология, митология с нейна терминология и това би било прекрасно, стига да беше направила някъде речник или показалец какво означават термините, въведени от нея и т.н. Да на някои от тях е лесно и сами да си направим заключение какво означават, но други имат нужда от много повече обяснение и въведение, което при нея няма.

Така до тук + за динамиката и – за липсата на показалец. Минаваме към героите. Историята се върти около четири поне за сега изглеждащи главни и основни герои в поредицата: Сафия, Изьолт, Мерик и Едуан.

Сафия – домна, веровещица (вещерската ѝ сила е да различава кога някой лъже). Всъщност поне за мен това беше най-изнервящият герой в книгата. Още от самото начало тя вървеше по вечният стереотип: руса жена, на която някой казва стой, за да не стане беля и естествено тя прави точно обратното. Можете да се досетите, че това само довежда до момент, в който всичко се обръща с краката нагоре. Безотговорна, своенравна и изобщо всякакви такива епитети в едно изречение. Естествено в края на книгата вече започваме да виждаме някакви проблясъци за евентуално израстване, но ще видим в книга 2.

Изьолт – В началото изпитах същото раздразнение към нея, но с течение на времето започна да ми става доста симпатична. Силна и борбена, доста по-отговорна от нишкосестра си (предполага се, че е някакъв еквивалент на думичката парабатай). Храня огромни надежди към нея и със сигурност искам да видя как се развива нейната сила.

Мерик – Ще излъжа, ако кажа, че не го харесвам. Но как да не го харесваш – в него се таи едно такова очарование… Знаете както принцовете на Дисни ни очароват. Силен, отговорен, красив, ветровещ…

Едуан – Него… него просто го обожавам. На този етап ми се очертава като един от най-комплексните герои в книгата. Безпощаден, страхотен боец и направо плашещ с неговите кръвовещи сили (може да надуши кръвта на другите и да я овладее). Може би заради мракът, стаен в него, ми харесва толкова. Противоречив е. Липсва му тази идеалност, която последък е навсякъде в литературата. Знаете красиви и добри мъже. Той не е перфектен, той е противоречив и да… Обичам го!!!

Както виждате имаме един доста разноцветен букет от характери, уникална митология и действие, което ви кара да четете със затаен дъх. С тази книга пътувате по море, надпреварвате се с времето яздейки кон и се потапяте в свят на магии. Да, някои от героите поне според мен не са изпипани добре и не са развити правилно, но както казах съм обнадеждена за следващата книга и се надявам авторката да изглади някои от проблемите.

Препоръчвам я на всички, които обичат бързото действие, различните светове и уникалните неща, които не се срещат във всяка втора книга, но я препоръчвам с убеждението, че самата аз имам забележки към нея. И все пак мисля, че тази поредица има голям потенциал.

Advertisements

2 thoughts on “В свят на магии със Съзан Денърд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s