Да танцуваш танго с Реверте

003

От доста време исках да опитам нещо на Реверте, а какво по-добро от книга носеща името на танц. Танците винаги са ми били слабост за това и посегнах към книгата с големи очаквания и една скрита доза любов (само заради корицата признавам си). Освен всичко останало, колкото и привлекателен да е света на YA литературата, той не е единствен. Има една красота и размах в по-дебелите и сложни книги и за това обичам да се потапям и в тях.

5star

Тангото На Старата Гвардия
Артуро Перес-Реверте
Страници: 592
Издава: Издателство Еднорог

Не знам от къде да започна… Дали да ви говоря за Перес като автор, дали да ви разкажа за героите…

Тласкан от порива да сътвори съвършеното танго, един композитор потегля за Буенос Айрес през 1928 година; започналата тогава история за любов, амбиция и престъпления отеква в шпионска афера на Ривиерата по време на Испанската гражданска война и намира своя драматичен финал в сенките и интригите зад шахматен турнир в Соренто през 60-те години на XX век.

Трескавият, пламенен и кървав разказ за любов и измяна, страст и смърт се преплита с бурната и мъчителна драма на XX век и със страстния ритъм на аржентинското танго. Скъпоценна огърлица, компрометиращи писма на виден политик, задкулисни конфликти между испанските и италиански тайни служби се изпречват на пътя на Макс Коста, танцьор на танго, очарователен измамник, обичан от много жени, за когото на този свят съществува само една…

Ще се върна на момента в който признавам, че адски повърхностно избрах книгата заради корицата и заради това, че е намесено тангото, но… Реверте е автор, който е способен на момента да спечели хората, които харесват сериозната и жива литература.

Описанията му са толкова реални, докато описва тангото с думи го пресъздава по такъв начин, че читателят е убеден, че авторът някога е танцувал танго, дори за момент може да повярвате, че самите вие можете да изтанцувате този страстен танц. С лека ръка Реверте ни пренася на местата където се намират героите, кара ви да се потопите в задимената обстановка на някой евтин бар, почти надушвайки миризмата на тежък тютюн.

tangoto02

Освен способността му да пресъздава и описва места и да придава вкусове на храните, цигарите и алкохола за читателя го адмирирам за успешното преплитане на времевите линии. Много автори го правят, да разхождат героите си напред-назад от сегашно в минало време, но голям процент успяват да ме изнервят. При Реверте е точно обратното прави го толкова плавно, че изобщо не затормозява мисълта на читателя карайки го да спре за момент за да открие в кое време се намира в момента.

Друго което ми направи огромно впечатление е как умело вкарва в историята великолепни произведения на Равеловото „Болеро“, как описва шахматни партии, изобщо човек който знае как да остави отпечатък дори с най-малкият детайл…

А героите… Ох, героите… Сещате ли се за онези прекрасни герои в които се влюбвате от първият ред? Тези съвършени, идеални герои, които нямат нито един недостатък? Тук такива няма!!! Ето това е един огромен плюс на по-сериозната литература. Главните герои са хора с морал, чието съществуване може да подложите на много сериозно съмнение. И макар да не можете да ги обикнете, а на моменти дори да искате да им причините болка, определено ще симпатизирате поне на един от тях.

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Ситуациите са сложни, заплетени и ще ви е трудно да предвидите какво и защо. Краят също е невъзможен за предвиждане.

В заключение само ще кажа, че с богатият си изказ, живите описания, несъвършени герои Реверте ме спечели. Истината обаче е, че ако обичате книги в които героите ви да са под 21, всичко да е романтично, идеално и да следва курса който бихте искали, то Реверте не е за вас. Обаче аз лично се влюбих в него.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s