Червено и златно се преплитат в зашеметяващият изгрев на Пиърс Браун

002chervenizgrev

Ето ме и мен с първата ми прочетена книга за 2017!!! Да честта се пада на „Червен изгрев“, първа книга от поредицата на Пиърс Браун „Червен изгрев“. Нямаше как да я подмина, все пак толкова много хора с различни вкусове я похвалиха, че най-накрая се престраших да я пробвам и аз.

4star

„Червен Изгрев“
Червен Изгрев #1
Пиърс Браун
стр. 472
издава: Ciela books

Истината е, че в един определен момент мислех да се спра на 3.5, като оценка, защо ще обясня само след секунда, но начинът му на писане и по който превежда читателият през събитията случващи се в книгата определено му спечелиха четирите звезди.

Далечното бъдеще. Цялата Слънчева система е колонизирана, а човечеството е оформено като тоталитарно кастово общество. Дароу принадлежи към най-нисшата прослойка – тази на Червените.
Те вярват, че са изпратени на Марс, за да направят планетата годна за живот, че кръвта и потта, които проливат всеки ден, ще спечелят правото на децата им да живеят на повърхността.
Но Червените са предадени. Дароу открива, че повърхността на планетата е заселена отдавна, а неговите хора са лъгани от Златните, за да продължават да живеят в мините. Като роби.
Воден от жаждата за отмъщение, Дароу приема да се включи в бунтовническата групировка Синовете на Арес, да проникне в Института, където децата на Златните се обучават, и да стане един от тях.
Червеният изгрев ще настъпи. Дори ако Дароу трябва да плати за свободата с цената на живота и всичко човешко в себе си.

Както знаете обичам динамични книги, такива в които действието те грабва, завърта те във вихъра си и те понася на крилете си през приключенията, които страниците на книгата са стаили. „Червен изгрев“ е точно такава книга. Авторът успешно предава емоциите и пейзажите си на читателя, може да усетите жегата в недрата на Марс, красотата на златните и другите раси, гладът, ожесточението и озлоблението.

Пиърс Браун с лекота изгражда един свят изпълнен с да го наречем вълшебства и провокира въображението на читателя. Не му отнема много усилия и да направи четящият част от своята история, малко като 3D филм, знаете как залягате, ако срещу вас лети нещо или се дърпате назад, ако изригне пламък. Е и тук е така.

Воден от желание за отмъщение главният герой попада на места и хора, каквито едва ли би си представил, че съществуват. Целите се изменят, а може би и мирогледът.

Единствената причина поради която свалих една звезда от рейтинга на книгата е фактът, че болезнено много ми напомняше в определени моменти на „Игрите на глада“, в други откривах макар и бегла, следа от „Хари Потър“, „Игра на тронове“ и дори много слаб привкус от Рик Риърдън (само и единствено заради осланянето на гръцката митология). И макар в някои моменти романът да губи индивидуалността си, остава едно шеметно приключение, което спира дъха на моменти.

Advertisements

3 thoughts on “Червено и златно се преплитат в зашеметяващият изгрев на Пиърс Браун

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s