Ангелски гняв се сипе от ръката на Сюзън Ий

an

Винаги съм обичала историите за свръхестествените същества, без значение дали са за ангели, демони, вампири и т.н. Сюзън Ий ме изкушаваше от известно време, но както винаги съм казвала на настроения съм. И ето, че настроението ми за ангелски приключения един ден просто влетя за добро утро и книгата се озова в чантата ми.

4star

„Ангелско нашествие“
„Пенрин и краят на дните“ #1
Сюзън Ий
страници: 354
Издава: ЕМАС

Изминали са шест седмици, откакто ангелите на Апокалипсиса са слезли на земята, за да опустошат съвременната цивилизация. Банди от освирепели хора населяват деня, а нощта е превзета от страхове и суеверия. В една от тези нощи ангели отвличат невинно малко момиче, а сестра й – 17-годишната Пенрин – е готова на всичко, за да си я върне.

Дори да се съюзи с един от тях.

Рафи е войн, но, след като е нападнат от своите, се оказва на улицата, тежко ранен и с отрязани крила. От незапомнени времена се е сражавал и е печелел битките си сам, а сега от тази безпомощна ситуация се налага да го спасява една изпосталяла от глад тийнейджърка.

Пенрин и Рафи тръгват през изпепеления, обезлюден пейзаж на Северна Калифорния и няма на кого да разчитат за оцеляването си, освен един на друг. В далечината се очертават димящите останки на Сан Франциско, където войнстващите ангели са създали своето укрепление. Там Пенрин ще рискува всичко, за да спаси сестричката си, а Рафи ще се остави на милостта на враговете си, само и само да бъде отново цял…

Беше крайно време да стигна до тази книга и се чудя, защо чаках толкова дълго. Макар в началото да почна като поредният постапокалиптичен роман ми хареса как върви действието. Също така огромен плюс поне в моите очи бе, че главната героиня Пенрин всъщност има основателна причина да е подготвена за това да се защити сама. Уменията й не са спонтанно придобити, не става bad ass ей така с едно щракване на пръстите.

Харесва ми как Сюзън Ий изгражда не само образът на Пенрин, но и на Рафи, ангелът, един от тези причинили разрушение на земята. Може ли войн да се трогне от жалките маймуни, които едва могат да се защитават сами? Също като Перин и неговите умения и неумения са изяснени, имат си причина, а не са появили се от нищото.

На фона на Апокалипсиса, на Божият гняв изсипал се върху земята от ангелите му, двама души успяват да намерят общ език, макар всеки преследващ своя собствена цел. Пенрин иска да спаси сестра си, а Рафи да върне крилете си. Тя мрази това което той е, ангел, поробител, убиец. Той презира това което тя е… маймуна. Но въпреки всичко успяват да намерят общ ритъм, принудени да си помагат един на друг. Синхронизират се поетапно, лека полека и започват да изграждат крехко приятелство в свят в който не знаеш какво и от къде те дебне. Дори и да има назряваща любовна история, то тя не става ясна до края на книгата, но виждаме как от неприязън, взаймоотношенията им преминават в недоверие, уважение, привързаност и вече в края има проблясъци за нещо повече. Което вярвайте или не, на мен адски много ми допада.

Ангел и човек вървят рамо до рамо в един променен свят, свят населен от чудовища, изпепелени градове, обезверени и предали се хора и ангели вилнеещи на воля.

Определено „Ангелско нашествие“ е една доста увлекателна и различно написана история за краят на дните. Един доста оригинален поглед над ангелите тяхната красота и техният гняв.

Ако търсите нещо мрачно, нещо изпълнено с надежда, то ви съветвам да хванете точно тази книга.

Advertisements

2 thoughts on “Ангелски гняв се сипе от ръката на Сюзън Ий

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s