Книги

Бляскави приключения с Ришел Мийд

blqskaviqt-dvor

От академията за вампири и модерният свят, до „Бляскавият двор“ и класиката. Да точно така, авторката на една от най-зашеметяващите и динамични вампирски поредици е твърдо решена да изненада феновете си и читателите с тази първа книга от поредицата „Бляскавият двор“. Винаги съм харесвала стила на писане на Ришел и ми бе доста любопитно какъв ще е финалният резултат от този експеримент.

4star
„Бляскавият двор“ („Бляскавият двор #1)
Автор: Ришел Мийд
Страници: 584
Издава: Ciela

Предполагам, че не съм единствената, която е очаквала малко след началото на книгата да започнат да изкачат свръхестествени същества. Вампири, върколаци, магове и алхимици… Къде сте се скрили? И ето тук идва изненадата, няма и следа от свръхестественият свят в който преди Ришел плуваше в свои води.

С „Бляскавият двор“ сякаш се върнах в 90те, когато поглъщах книги като тази на един дъх. И сега книгата се чете бързо и леко. Авторката за пореден път успешно успява да изгради собствен свят и да му вдъхне живот, който те запленява и те кара да искаш да се потопиш в приключения заедно с главните герои.

Книгата на Ришел е пълна със силни герои, от главната, борбената и непокорна гарфиня Ротфорд, която е готова да рискува положението и титлата си в името на свободата и правото на избор, до прекрасните и още по-упорити Тамзин и Мира.

Аделейд, младата графиня на Ротфорд, е поставена пред избор – да спаси семейството си от разоряване, като се съгласи на натрапен брак и бъдеще без шанс за промяна, или да избяга, оставяйки целия си предишен живот за гърба си. Вярна на несломимия си дух, Аделейд разменя мястото си с това на личната си прислужница, което я отвежда сред лъскавите коридори на Бляскавия двор.

Бляскавият двор е училище по етикет със строги вътрешни порядки, което превръща момичетата от бедно потекло в истински дами, за които после намира богати съпрузи в Новия свят. Момичетата, които се стараят, могат да се надяват на блестящо бъдеще, толкова различно от всичко, което познават до момента. Аделейд идва от свят на разкош, но никога не е можела да избира пътя си сама. Залогът е еднакво висок за нея и съученичките ѝ – Бляскавият двор е пътят към тяхното спасение, а изкачването в йерархията му – единственият начин.

Но мрачни загадки управляват привидно лъскавия Двор. Момичетата може би са по-застрашени вътре, зад тежките му порти, отколкото навън в свят, разкъсан от войни, расизъм и религиозен фанатизъм. С помощта на Седрик – син на самия господар на Двора, Аделейд ще трябва да се бори да се добере до истината, преди да е станало твърде късно. Но дали и Седрик не крие опасни тайни?

Един прекрасен опит на Ришел, който превръща „Бляскавият двор“ поне за мен в класика издадена и написана в 21 век. Има този приятен полъх и борбеност, които откриваме в романи като „Отнесени от вихъра“, дори може да усетите и леко подване под лъжичката, когато в даден момент сюжета на книгата ви върне и назад във времето, когато сте приключенствали из седемте морета със справедливите пирати на Емилио Салгари.

Прекрасен микс от класика, блясък, приключения и естествено щипка любов. Това представлява „Бляскавият двор“ на Ришел Мийд. Ще се потопите в пищността на бални зали, ще треперите във водите на бурното море, ще срещнете нови колонии, заселници, икори, лъжи и измами. Поредицата определено ме спечели и с нетърпение очаквам следващата книга, която поне по мое мнение (а и няма да крия в голяма степен е повече надежда от колкото мнение), ще е с малко по-силно изразен пиратски привкус. Може и да греша.

Ако копнеете за нещо различно, написано увлекателно и динамично, то „Бляскавият двор“ ви зове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s