Flawed, едно перфектно несъвършенство

flawed

Започнах тази книга с огромен страх… По няколко причини:

1. Сесилия е един от любимите ми автори
2. Последните две нейни книги които прочетох не бяха на обичайното й ниво
3. Това е не само първият и YA роман ами и първа поредица, и първа анти-утопия.

Започнах я със страх, защото когато любим автор се представи зле не мога да го залея със суперлативи (припомням Матю Райли и „Планината на троловете“), а и с полседните две по-слаби книги, които бях прочела и имайки предвид колко непозната среда това е за нея, в мен живееше страхът за негативно ревю… И ето, че времето за ревюто дойде, но дали е негативно?

5star
Flawed #1
Cecelia Ahern
Издателство: Feiwel and Friends

В началото книгата започна бавно, както доста от анти-утопиите. С лекота Сесилия ни въвежда в перфектен свят, който успешно е преборил недостатъците на отдавна отминало време, нанесло поражения в големи мащаби (разбирайте нашето).

И ако все пак се появи някой с недостатък, то бива жигосан със знак наказващ за своето несъвършенство. Човекът бива отхвърлян от обществото и сложен на режим за пречистване.

Flawed – повреден, дефектен, извратен, нестабилен, слаб, малоумен, опетнен, несъвършен, инвалид, човек със слабости.

Celestine North lives a perfect life. She’s a model daughter and sister, she’s well-liked by her classmates and teachers, and she’s dating the impossibly charming Art Crevan.

But then Celestine encounters a situation where she makes an instinctive decision. She breaks a rule and now faces life-changing repercussions. She could be imprisoned. She could be branded. She could be found flawed.

In her breathtaking young adult debut, bestselling author Cecelia Ahern depicts a society where perfection is paramount and flaws lead to punishment. And where one young woman decides to take a stand that could cost her everything.

F за грешна преценка – слепоочието
F за лъжа – езика
F за кражба от обществото – дясната длан
F за нелоялност към Гилдията – на гърдите, точно над сърцето
F за пристъпване на общоприетите граници – на петата на десния крак

До колко праволинейни са тези закони и правила, които решават кой е Flawed, с какъв знак да бъде прогорена кожата в показалият се като лош материал човек? Както е характерно за дистопиите правилата са за да се изопачават, за да се използват за нещо прекалено жестоко и криворазбрано.

Обществото, перфектните и никога недопускащи грешки хора, гледат с отвращение и пренебрежение на брандираните с F недоразумения. Имат специални ярко-червени седалки в рейса, не им е позволено да сядат другаде, но всички други могат да седят на техните места, не могат да се събират на групи повече от двама, храната им е опростена до максимум и не могат да ядат нищо луксозно, не могат да консумират алкохол, имат вечерен час и ако не дай си Боже им прилошее, никой няма право да им помогне и т.н. И всичко това, само защото са несъвършени, гнили… Или поне така е отсъдил съда на Гилдията.

В началото книгата започва бавно, монотонно, затънала в съвършенство и перфекционизъм. Няма непокорни коси, няма несъвпадащи цветове… Но цялото това спокойствие не продължава дълго, изведнъж сме запратени в пълен хаос, безгръбначната, винаги подчиняваща се на правилата Селестин без да иска се превръща в герой опълчващ се на порядките, целият й живот се обръща и променя. 

Книгата е изпълнена със спиращи дъха моменти, някои са болезнени дори за четене, но просто не можете да откъснете поглед от тях. Успешно са показани моменти които за съжаление не са плод на въображението на авторката, а могат да бъдат видени и днес: прибързането осъждане и слагане на етикети, извръщането на главите в страни от проблема, вместо да се подаде ръка за помощ.

Това което също ми хареса в книгата е, че развитието не е фокусирано само върху главната героиня, всеки един имал допир с нея и историята й търпи някакво развитие, съществена промяна.

Това е книга за силата на характера, за реакциите в непредвидени и стресиращи ситуации, за власт, за гордост, за правила… Това е книга за много неща, дори на почитателите на романтиката не са им спестени вълненията. Вярна на себе си Сесилия е заложила на любовен елемент.  И естествено е загатната възможността за любовен триъгълник, но ще има ли такъв ще разберем във втора книга, защото докато в повечето книги любовта е силно изразена с постоянно присъствие, тук е само в началото, после леко загатната и всичко останало е за силата на характера на едно почти 18 годишно момиче и куража да се изправи пред перфектното общество.

Може ли един акт на човечност, едно леко подхлъзване в страни от перфекционизма да те превърне в най-обсъжданият в историята човек? Ще остане ли до теб човекът, когото обичаш? Ще можеш ли да се справиш? Какво предстои?

Толкова много въпроси, един път след като мине въвъеждащата част, въпросите не спират да излизат. Те просто изкачат, завъртат те и те карат да мислиш. Да има предвидими моменти, но са малко книгите в които ги няма. Искрено се надявам някой ден да видим тази поредица на родният пазар, защото ще се радвам да я обсъдя и с вас. Иска ми се да поговорим за Селестин, за нейните решения и криворазбраните подаръци, които може да получи 😉

И нека не забравяме най-важната и съществена поука, която може да се извади от такъв тип книга, никой не е перфектен, всеки има своите недостатъци, всеки допуска грешки и точно те ни помагат да се учим от тях и да се изграждаме като личности. Колко по-прости и лесни биха били нещата да помислим преди да осъдим някой?

Advertisements

One thought on “Flawed, едно перфектно несъвършенство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s