„Разум и чувства“ в 21-ви век

03razumichuvstva

Като начало сменям малко системата на постовете, звездичките и т.н. отиват под cut-a. По принцип това е първият ми досег с римейк на класика, Джейн Остин винаги ми е била слабост и в началото подходих малко скептично, въпреки че книгата идва с доста стабилна препоръка.  Дали скептицизмът ми се оказа основателен?

„Разум и чувства“ от Джоана Тролъп
Проектът Остин #1
Издава: Издателство Еднорог
352 страници

4star

Тук пропускам анотацията, защото… Ами защото това е „Разум и чувства“. Това е началото на една доста интересна поредица: „Проектът Остин“. В нея различни автори прилагат творбите на Джейн в днешно време.

Първата книга е интерпретация на „Разум и чувства“ и показва до каква степен правилата които са важали по времето на Джейн Остин биха сработили и днес и дали наистина начина на мислене и развитие в човечеството е прогресирал толкова, колкото мислим.

Главните действащи лица отново са сестрите Дашуд, попаднали в 21ви век, време на удобства, пари, лукс и скъпи коли.  Доста умело авторката успява да покаже променило ли се е обществото по отношение на любовта и парите. А това което най-много ми хареса е фактът, че Тролъп е успяла да запази и същността на героите имаме Мариан, емоционална и изживяваща всичко от до, както се казва изгаря с емоцията и Елинор, която се осланя на разума и пренебрегва поривите на сърцето.

И макар по принцип да подхождам скептично и критично към ремикси, римейкове и т.н. на любими автори и изпълнители, мога да кажа, че този път скептицизмът ми не бе оправдан.

Ако обичате книгите на Джейн Остин то тази поредица определено ще ви се стори приятна и интересна. Чакам с нетърпение и издаването на 4та книга от поредицата, която е моят тотален Остин фаворит, а имено „Гордост и предразсъдъци“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s