Пол Трембли и „Призраци в моята глава“

„Призраци в моята глава“

Пол Трембли

352 странци

4star

13332778_10157011216135300_4034465256511066098_n

Това което ме накра много силно да поискам да прочета тази книга беше един цитат, цитат на автор с чието творчество съм израснала:

“Призраци в моята глава” на Пол Трембли буквално ме смрази от страх, а аз не се плаша лесно.”

                                                                                           Стивън Кинг

Няма как да подминеш книга препоръчана от Стивън Кинг, още повече книга спечелила наградата „Брам Стокър“ за 2015 година.

„Призраци в моята глава“ е от този тип книги, които изчиташ на един дъх (добре де отне ми повече време, но не върви да си отворя книга на бюрото),  книги които те поглъщат и обграждат със собственият си мрак.

Книгата проследява историята на едно обикновено Американско семейство изправено пред своите проблеми и драми. Семейство Барет са изправени пред редица проблеми включващи загуба на работата на главата на семейството и привидно психичното заболяване на 14 годишната им дъщеря Марджъри, или пък не?

Това което е особено интригуващо в книгата е, че самата история се разказва паралелно от блогърката Карън Брисет, която в своят блог прави подробен анализ на телевизионно предаване отпреди 15 години „Обсебването“ и 23 годишната Мередит, която е някогашната 8 годишна сестра на Марджъри.

Като цяло книгата е мрачна, много напомняща на вече познати ни филми като „Екзорсистът“ и „Ритуалът“ (които също са споменати в книгата), на моменти смразяваща кръвта и как няма, когато виждаш кошмарното поведение на Марджъри през  очите на 8 годишно дете. Като цяло не успях да се изплаша, защото все пак съм израснала със Стивън Кинг и вече се плаша доста трудно (само като опре до книги), но определено нещата бяха описани така, че ме пренесоха из тъмни коридори и ме накараха да усетя студ. Това е от тези книги които не просто четеш за да стигнеш от началото до края и да кажеш „Готово прочетох я.“, това е книга която през цялото време те кара да мислиш, да предизвикваш себе си и да се чудиш екзорсизмът ли е изходът тук или адекватна медицинска помощ. Както се казва „Истината е някъде там…“  И докато 23 годишната Мередит, поднася историята си на Рейчъл, започва да буди едно възхищение в читателя, как въпреки всичките изпитания на които е била изложена, тя е нормално функциониращ млад човек, справящ се успешно с живота. Може би хората са прави като казват, че което не те убива те прави по-силен… Или може би не… Няма да задълбавам и ще ви оставя сами да откриете истината за тази книга, а тя… тя е някъде там и може би както се казва в друго любимо екранно произведение „совите не са това което са“.

Пожелавам ви приятно четене, защото това е книга, която искате да прочетете!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s