Брам Стокър и „Дракула“ от Deja Book

11054518_10155487957360300_432359155704657972_nПривет от мен! Мина известно време от последният ми пост, но днешният ще компенсира поне малко отсъствието ми. Искам да ви разкажа за един от най-емблематичните литературни герои, а имено Граф Дракула.

Някога съм се заблуждавала мислейки, че съм чела Дракула… Всъщност съм чела малка, тънка книжка, която се оказа, че няма нищо общо с тази. Какво и защо е издадено на времето не смея, а и не искам да питам.

Повечето филми правени за този плашещ граф винаги успяват да му придадат някаква нотка, която да накара зрителя да усети поне малко симпатия, но след като прочетох книгата осъзнах колко изопачен е екранният живот на Дракула, след като прочетох книгата продължението й написано от племеникът на Стокър ми се стори още по-абсурдно, но това е друга тема на разговор, сега за самата книга…

За тези от Вас които си мислят, че ще намерят впечатляващата история на Влад Цепеш от сега ви казвам, няма. Името му дори не се споменава, но това не означава, че книгата няма да ви е интересна.

Точно обратното, тя е динамична, мрачна и способна да спре дъха ви. Дори за момент няма да ви накара да изпитате симпатия към „добрият“ стар граф. Пейзажите са описани така, че да успеят да смразят кръвта ти в моментите в които дори не се случва нещо страшно или съдбовно за книгата, но представянето на околната среда в някои моменти просто започва да оставя лек вкус за това което предстои.

Не искам да се впускам в подробности за сюжетната линия, защото колкото и да сте слушали, гледали и т.н. за Дракула пак ще ви напълня със спойлери, а това е книга, която трябва да прочетете и то точно в това и издание, защото освен силен превод в нея ще намерите и първата глава, която авторът е бил принуден да изреже, както и интервю с него. Освен всичко останало си струва да прочетете всяка една бележка. Всяко едно номерче с обяснение, можете да научите толкова много интересни и любопитни факти, които са обяснени максимално кратко и много ясно.

Ще откриете, че голям процент от нещата които сте чували не са верни. Дракула не е симпатичен и изстрадал вампир, които копнее за любов, за щастие не свети и на слънце. Той е зловещ, студен, зъл и всичко друго, но не и симпатичен.

Препоръчвам тази книга на абсолютно всеки. Определено си намери място в моят списък с любими книги за всички времена и се радвам, че моето копие е точно това на Deja Book с твърди корици и зловеща рисунка отпред.

Advertisements

4 thoughts on “Брам Стокър и „Дракула“ от Deja Book

 1. Дори само корицата е способна да ме накара да си я купя. Но и нещата, които се споменават в това ревю не са по – малко впечатляващи. Определено когато имам свободно време ще си я взема.

  aoi-box.blogspot.bg

   1. Винаги съм искала да имам хартиено копие, съмнявах се дали да не взема копие на английски, но ще се спра на българското.

    А блогът е много интересен.

   2. Не мисля, че ще сбъркаш. Аз обожавам моят „Дракула“ и бих го дала на другарче само със сериозна заплаха от смъртно наказание 😀 😀 😀 😀

    Благодаря за милите думи за блога!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s