„Книжарничката на острова“ от Габриел Зевин

10153955_10155716736330061_8946495860011293418_n Здравейте и от мен. Знам, че мина доста време от последният ми пост, но все пак понякога времето за четене е по-малко, а филмите които сме изгледали не винаги заслужават да бъдат споменати.

Но днес ще си говорим за една прекрасна и много уютна книга, ако мога така да я нарека.

Винаги съм се опитвала да пестя спойлери в ревютата и да ви предавам само и единствено емоцията която ме е обзела докато чета дадена книга. Ще се опитам да направя това и тук.

Ще започна с анотацията на книгата:

Този роман е любовно писмо към книгите и към хората на книгите. И към цялото човечество в неговото несъвършено съвършенство.

Ние, хората, не сме точно романи.
Не сме и къси разкази.
В крайна сметка ние сме събрано творчество.

На изтърканата табела над книжарницата на остров Алис е изписано мотото й: Човекът не е самотен остров. Всяка книга е цял един свят. Ей Джей Фикри, сприхавият собственик на книжарницата, скоро ще разбере какво наистина означават тези думи.

Животът на Ей Джей не е точно такъв, какъвто си го е представял. Жена му загива при катастрофа, книжарницата му отчита най-ниските продажби от години, а най-ценното му притежание – рядко издание на Едгар Алън По – е откраднато. Постепенно той се изолира от хората на остров Алис – от Ламбиаз, полицая, който винаги се е държал добре с него; от Исмей, сестрата на жена му, която се опитва да го спаси от самия него; от Амелия, чаровната и идеалистична търговска представителка на едно издателство, която продължава да идва с ферибота до острова и отказва да се предаде пред лошото му отношение към нея. Дори книгите вече не носят радост на Ей Джей. Те са поредното доказателство колко бързо се променя светът. Към по-лошо.

И тогава в книжарницата му се появява неочакван подарък. Малък, но изключително ценен. Подарък, който ще даде възможност на Ей Джей да пренапише отново живота си и да погледне света с нови очи…

„Книжарничаката от острова“ на Габриел Зевин е едно от тези спокойни, уютни и топли четива в които няма екшън, но така те увличат с историята която ти раказават, че не усещаш кога времето е минало.

Това е книга за всички любители на книгите. препоръчително е да се чете с тефтер и химикалка под ръка за да можете да си маркирате заглавия, които бихте искали да прочетете. А повярвайте ми там има ужасно много такива заглавия.

Това е книга за загубата, надеждата и силата да продължиш и всичко това обединено от любовта към книгите. Едно приятно четиво подходящо за всеки сезон. Дали ще се спрете да я прочетете на плажа или пред камината едва ли би имало значение, защото уютът който самата книга носи ще се влее в сърцето ви.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s