„The Normal Heart“ един разтърсващ филм

NormalHeartPoster

Този пост може да бъде прескочен от мнозина. Това е пост за филм, който не е блокбъстър, който не се радва на грандиозен успех и място в бокс офисите на тази или онази държава. Това е от този тип филми, които не се нуждаят от ефекти за да те впечатлят. Това е един от тези филми, които те впечатляват с брилянтен сценарий, дълбок смисъл и великолепна актьорска игра. Филм чиято проблематика е вечна. Част от живота, която е игнорирана преди и продължава да бъде и днес. Това е един филм, които показва през какво трябва да преминат различните за да бъдат приети от нормалните. Този продукт на HBO не е за хора, които пускат статуси във Facebook „Кажете нещо яко за гледане“, този филм е за хората, които искат нещо смислено за гледане.

Направен по пиесата на Larry Kramer, режисиран от Ryan Murphy и представен от брилянтната игра на: Julia Roberts, Mark Ruffalo, Matt Bomer, Taylor Kitsh, Jim Parsons и др. това е един филм който трябва да се види. И ако тези имена не могат да ви накарат да оставите предразсъдъците на заден план и да изгледате филма, то поне прочетете какво имам да кажа за него. Дайте му шанс.

Принципно съм от хората, които твърдят, че когато събереш на едно място цял куп звезди излиза една голяма боза, сблъсък на нечии претенции и изисквания. Но The Normal Heart не е това. Искам да го опиша с думи и ми е изключително трудно. Това е една история поднесена по разтърсващ начин, действие развиващо се през 80те и е плашещо как нещата не са се променили особено много.

Всички знаем какво е СПИН, как се предава, как НЕ се лекува и т.н. Никой не си задава въпросът „Как е започнало?“. Историята на тези събития ни е поднесена от един невероятен състав от хомо и хетеро сексуални актьори. Една грозна истина за това колко много жертви е можело да бъдат предотвратени и т.н.

Всичките тези събития виждаме през очите на една двойка, няколко приятели и познати обединени около една кауза и един лекар борещ се с болестта. Филмът показва как хетеросексуалното общество извръща с отвращение очи от проблемите на така наречените „различни“ хомосексуални и не се интересуват от тях до момента до който не се окаже, че всъщност имат един общ проблем.

Филмът е за тесногърдието, предразсъдъците, омразата към различното. „The Normal Heart“ е за това как, ако игнорирахме по-малко проблемите на тези, които обществото смята за различни, нещата нямаше да са толкова тежки в много случай. Той е за това как без значение от сексуалната ориентация, сърцето което бие в гърдите е нормално и има нуждата от любов.

Ако ви е омръзнало от ефекти, екшън сценарий, предвидими ситуации, които предвиждате 40 минути преди да са станали, ако не носите багажа на предразсъдъците и омразата към хомосексуалните хора,  ако търсите нещо сериозно и с дълбок смисъл, нещо силно… Това е  филм, които трябва да видите.

Advertisements

9 thoughts on “„The Normal Heart“ един разтърсващ филм

 1. Чудесен коментар!
  Ще си позволя да отправя един съвет, може да го запазиш за себе си: опитай се да отстраниш дребните пунктуационни и правописни грешки. Малко са и от най-честите, но без тях текстът ще е наистина перфектен и завършен : )

  1. Благодаря за съвета. Опитвам се да работя върху точно тези грешки пълен и кратък член и запетайки и се надявам да успявам да се поправям с времето. Просто самото ревю го писах веднага след филма още плачейки по нощите 🙂 За съжаление не съм го редактирала.

   1. Няма как да го приема за такава след като е абсолютно вярно 🙂

    Между другото много силно препоръчвам този филм: http://www.imdb.com/title/tt1173687/?ref_=nv_sr_1

    След като този ти е харесал. Мен ме разтърсиха и двата.

 2. Този филм е едно от най-прекрасните творения на всички времена! Обожавам го! Всъщност не се сещам за филм с Джулия Робъртс, който да не харесвам; като вземем под внимание и фактът, че режисира Раян Мърфи, абсолютно логично е да е шедьовър…
  Освен това – ревюто е чудесно, като изключим някой лексикални и граматични неточности. 🙂

  1. Приемам забележката за грешките без да се обиждам, за съжаление съзнавам че ги допускам и се опитвам да работя върху това.

   Истината е, че гледах филма заради Мат и Тейлър. Джулия, като актриса не ми е била симпатична никога, но уважавам работата й, защото е невероятен талант. Абсолютно съгласна съм за филма, че е от тези прекрасни творения и съм на мнение, че беше много ощетен на тазгодишните награди Еми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s