„Академия за вампири“ от Ришел Мийд

Има една магична дума, заглавие във всяка книга, което може да ме привлече към нея, а именно вампир. В случая малко недоверие ми вдъхна думата Академия. Очаквах да е поредната тийн история, но ми беше препоръчана силно от човек на чието мнение за книги мога да се осланям (е с някой мааалки изключения). В интерес на истината очаквах да имам четиво за поне седмица или месец напред, работа, компюти, доспиване в рейса малко време за четене… Но уви за ден два просто страниците излетяха… Изчетох я буквално на един дъх и сега с лека тъга поглеждам към книгата искайки още…

Като начало държа да отбележа, че всички вероятно знаете какви са настроенията ми относно новаторските виждания за вампирите. Разчупването на класическият вампир като цяло. Изненадващото е, че в тази книга, също го имаше този момент. Една нова гледна точка за вампирите и тяхната общност. Разделени на морой – родените вампири и стригой – морой пили кръв до смъртта на жертвата си, както и дампирите пазителите на мороите.

Въпреки тази нова класификация, книгата е изключително увлекателно четиво. Има леки нотки на любов и романтика, но в повечето време е изпълнена с един постоянен интензитет и динамика, които просто не ви позволяват да я оставите дори за секунда. В началото признавам ми бе странно да чета славянски имена, но бързо се свиква, а героите са толкова лесни за обикване. В един момент без дори да се усетите сте просто привързани към тях.

Ако очаквате нещо тип „Здрач“ или „Дневниците на вампира“ по-добре не започвайте поредицата. Интензитета с който действието се развива напомня повече на поредицата за Анита Блейк. Същото напрежение, същата магия, която не те оставя да се отделиш от книгата. Снощи към 2:00 си казах дочитам си главата и лягам, но последва още една, и още една, и още една, докато в един момент не спря тока… Слепешката намерих телефона си за да видя колко е часа… Оказа се, че минава 4:00… Силно и горещо препоръчвам тази книга на всички.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s